logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

MATURITA Z MATEMATIKY

Aby bylo jasno hned od počátku. Jsem zastáncem maturity z matematiky. Kdyby bylo na mně učil bych děti číst, psát, počítat a latinu. Je nejlepším základem pro výuku jazyků. A cizím jazykům se malé země jako je Česko nevyhnou. V pozdějším věku bych přidal mariáš. Naučí nás nejen správně hodnotit naše i cizí pozice, ale naučí nás i odvaze. Jít po vyhodnocení situace mé a mého spoluhráče či oponenta do toho nebo ne? Hlavně nás ale poučí o nás samých. Víme jací jsme doopravdy a jakou máme mentální sílu?

ALTERNATIVNÍ FAKTA

Mé generace to měly snazší. Dvě a dvě byly čtyři. Nynější generace to tak snadné jako my nemají. Pokud si někdo myslí, že dvě a dvě jsou čtyři celé tři, je to jeho názor a my mu ho nemůžeme a dokonce ani nesmíme upírat. Děsím se pojmu alternativní fakta. Od nich už je jenom kousek k alternativnímu světu, ve kterém si každý jde za svým a kolize v něm se řeší velmi obtížně. Problém asi nejvíc tíží nebo spíše by tížit měl justici. Ta česká si už poradila. Začala opatrně přes státní zástupce. Případ se nestal. Pak přešla k soudcům. Odposlechy, fakta? Neberu, mám na ně svůj vlastní názor! Žádné komplikace s tím, že dvě dvě jsou čtyři.

MATEMATIKA

Dlouho jsem si myslel, že matematika vnáší do života logiku, cílevědomost a pořádek protože nás učí myslet. Chápu, myslet bolí, nicméně byl jsem vychován, že od toho jsou tady dospělí, aby dětem vysvětlili, že bez práce nejsou koláče a základním životním dovednostem se musíme naučit. Přirozené zakončení oné "výuky života" jsem viděl - u lidí, kteří si v životě troufali navíc než ostatní - v maturitě, včetně diskutované matematiky.
Je samozřejmě rozdíl mezi základními znalostmi a vyšším vzděláním. Ale nikde také není psáno, že každý musí mít maturitu. Jenže, a v tom je ten háček, právě ji "předepisuje" společenská prestiž.
Všichni máme mezi svými přáteli vynikající kuchaře, zedníky, instalatéry a řadu dalších nenahraditelných profesí, které se bez maturity objedou. Ale i oni základní vzdělání, včetně oné matematiky potřebují, i když někteří možná opravdu jenom proto, aby si uměli spočítat výplatu. Společenská predstiž však dává přednost lidem, kteří mají maturitu před lidmi, kteří něco skutečného umí. Společneské postavení velí: kdo nemá maturitu, jako by nebyl. Ať na ni má nebo nemá. V prostředí, ve kterém se dá všechno koupit samozřejmě není problém ani ta maturita. Mnozí proto nedokáží pochopit, proč do ní ještě "cpát" tu matematiku.
Neptejme se proto na matematiku, ptejme se na potřebu na maturitu. Musí ji mít za každou cenu i vrátný, nemám nic proti vrátným, na ministerstvu? Pokud ano, věřím, že ji v životě potřebovat nebude. Možná si teď mnozí myslíte, že jsem mimo, vím, ale věřím sám sobě a vím, že mimo nejsem.

VIP

Hodně zla ve vnímání matematiky a vlivu školy na nás často páchají tzv. osoby VIP. Hned po revoluci jsem na ekologické manifestaci slyšel regionálně známou osobnost jak si pojišťuje postavení sloganem "Chemie, z tebe blbě mi je!" Davy studentů a ne jen sudentů šílely. Našly svého lídra, tedy tenkrát ještě vedoucího. Ano, nešlo přímo o matematiku, ale podstata byla a pořád je stejná. V médiích jsou oslavování a velebeni lidé, kteří považují na veřejnosti neustále zdůrazňovat jakými byli ve škole špatnými žáky, z matematiky především. A davy opět šílí, jako z té chemie, ze které blbě mi je. I tady vidím kořeny onoho odklonu od matematiky.

DŮSLEDKY

Naše společnost se naučila respektovat jenom vítězství. Jak ho bylo dosaženo se nikdo neptá. Důležité je jen a jen vítězství. Není pak divu, že k životnímu vítězství pak často vede i jiná cesta než ta, která je vymezena slušným chováním a maturitou Až už z matematiky nebo bez ní.
Něco není pravda? Nevadí, mohlo by být pravdou.
Někdo jenom tlachá a plácá? Možná, ale tlachá a plácá o tom, co se nám hodí, je to tedy náš tlachal.
Někdo nám oponuje a má jiný názor? Každý oponent je lhář nebo ještě lépe každý oponent je vždycky lhář.
Někdo si chce ověřit naše tvrzení? Pak je to cenzor a obhájce starých pořádků, pryč s ním!
Když jsou jiná fakta v rozporu s mými fakty, pak tato fakta neexistují. Pryč s nimi i s jejich šiřiteli. Ostatně říká se přece, že pravda vítězí, tak ať se o sebe postará sama a mne neobtěžuje! Možná až tam nás zavede odkládání maturity z matematiky.

ZÁVĚR

Mám rád matematiku a přírodní vědy vůbec. Matematika a statistika mne dobře prováděly a pořád provádějí životem. Nepotřebuji se zviditelňovat výkřiky matematiko z tebe blbě mi je! Naopak. Matematiko, dobře mi s tebou je.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 345 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz