logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

AKCIOVÉ PODNIKÁNÍ - HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST!

Historie akciového podnikání sahá hluboko do minulosti. Často se spojuje se jménem Východoindické akciové společnosti i když to je vlastně název několika evropských historických společností, které měly od svých vlád veliká privilegia, zejména monopol na obchod v Asii a především pak v Indii počínaje v roce 1600 britskou Východoindickou společností a konče v roce 1731 švédskou Východoindickou společností. Činnost společnosti byla oficiálně rozpuštěna dne 1. ledna 1874.

My se ale držme tzv. Canal Manie v Anglii, která vypukla po roce 1793. Půdu pro ni připravilo vítězství anglického liberalismu a fakticky byla vyvolána převratnými vynálezy té doby. Mezi nimi dominoval parní stroj a velký pokrok v dopravě surovin. Nicméně na počátku revolučních změn v dopravě nestála železnice, ale stavba průplavů.

CO ZE ZKUŠENOSTÍ VYTĚŽILO AKCIOVÉ PODNIKÁNÍ?

První velmi cenné poznatky, které, byť prošly tvrdou zkouškou, platí dodnes:
KDYŽ AKCIE OVLÁDL MARKETING

Vzpomínaná internetová horečka vnesla na počátku našeho století do akciového obchodování nový prvek. Marketing. Takové fake news naší doby. Prvními signály byly horké tipy a zaručená doporučení. Výrazně se však marketing do akciového obchodování vloudil už ke konci minulého století. Postupoval a sílil ruku v ruce s rychle se vyvíjející počítačovou a později komunikační kulturou. Heslem doby bylo TEĎ NEBO NIKDY! Vypadá to akčně, ale nejde o nic jiného než o razantní marketing, který prorostl do dnešní doby celou globalizovanou společností.

ŠEDÁ JE TEORIE, ZELENÝ STROM ŽIVOTA

Špičkou ledovce marketingového obchodování se stal TRADING, už ne SMYSL, ale EFEKT, a třešničkou na dortu FOREX. Ač to  zní sebe akčněji a moderněji je to přece jen marketingová hra. Něco jako poker nebo v českých podmínkách spíš mariáš. Nic proti hře, sám si karty občas rád zahraji, ale investování je přece jen o něčem jiném. Co jiného si myslet o konání, při kterém se hraje více či méně náhodně se zlomkem, ve kterém je v čitateli i jmenovateli kurz té či oné měny a hraje se pod tlakem takové či onaké marketingové informace.

Stále silnějším prvkem onoho marketingového obchodování je prvek politického marketingu. Mezi investory často padá otázka: Myslíte si, že mají ruští miliardáři vliv na politiku? Ondřej Soukup nedávno v HN zveřejnil svůj názor: nemají téměř žádný. A majetek, kterým se chlubí vlastně také není jejich. Jsem téhož názoru. Výstižně situaci popsal ruský odborník na korupci Ilja Zaslavskij: "Kreml má na každého z nich páky. I na ty, kteří většinu majetku vyvedli z Ruska. Udělají o co je Moskva požádá. Pokud z toho bude skandál, řekne se, že jde o jejich soukromou iniciativu."

A neplatí to jen o Rusku. Uvědomují si to čím víc silněji investoři, kteří se velmi obtížně smiřují s faktem, že kromě "normálních" investičních faktorů zasahují do investování i faktory politického a investičního marketingu. Prezident Reagan kdysi vyhlásil, že Rusy uzbrojí k jejich ekonomické smrti. Teď to vypadá, že prezident Putin Američany dovede ke stejnému konci "uinvestováním". Jedinou cestu k nápravě vidí smart investoři v návratu ke kořenům.

NÁVRAT KE KOŘENŮM

Technicky a odborně nebude návrat ke kořenům nijak obtížný. Leccos se už totiž o investování ví. Problém bude s investičním marketingem. Ví se o něm sice hodně, ale páky na to, jak se bránit, když šéf marketér nabízí všechno všem se zatím neznají. Přesto investoři konec tuší. Už ho buď  viděli, mnozí i zažili a vidí, když jeden vládl všem. V Německu, v Rusku, ale i u nás doma. V Česku.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz