logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Stagnace aneb být lepší!

12.02.2019 08:16
Globální akciové trhy v polovině února více či méně stagnují. Americké se v pondělí pohybovaly sem a tam stejně jako tuzemský trh a v úterý ráno i asijské trhy. Globální chování investorů dál ovlivňují (1) jednání USA a Čínou o obchodu (2) jednání Kongresu USA o financování vlády a (3) horší výhledy hospodaření firem v roce 2019.
Za zvláštní pozornost stojí především dvě protichůdné tendence postojů USA k obchodu s Čínou, viz sdílené informace na facebooku DOWER-D.

My se však přesto věnujme domácímu akciovému trhu. Docela přesvědčivě a hlavně průhledně se řídí signály technické analýzy, které potvrzují dřívější prognózy o střídání jednotlivých růstových vln. Aktuálně nastupuje druhá růstová vlna. Podrobně jsme ono střídání popsali už dříve.

Dnes věnujme pozornost opět geopolitice, konkrétně obchodním vztahům USA - Čína. Výstižně ji popisuje úterní příspěvek Patrie na webu Kurzy.cz "S čínskou hrozbou by Spojené státy měly naložit jako s tou japonskou či sovětskou". USA a Čína se v podstatě dohadují kvůli obchodu a technologiím. Ekonom Larry Summers tvrdí, že existují dva různé pohledy na to, co je vlastně jádrem sporu.

Donald Trump vidí zakopaného psa v chronických obchodních deficitech USA s Čínou. Řešení vidí ve změně chování USA vůči Číně. Čína musí změnit dodavatele sóji, fosilních paliv a dalších produktů tak, aby jich více dovážela z USA. Trumpovi oponenti se obávají, že pak by dřívější dodavatelé Číny začali exportovat do zemí, kam dříve exportovaly USA a nakonec nula od nuly pojde.

Problematické jsou také praktiky Číny v klíčových technologických sektorech. (i) Krádeže amerických technologií a (ii) tlak, aby americké společnosti podnikaly společně s čínskými. "Technologičtí alarmisté“ podle Summerse předpokládají, že USA jsou schopny izolovat své technologie od agresivní politiky Číny tak, aby je nebyla schopna ukrást. Nic z toho podle Summerse není realistické.

Americké obavy prý v mnohém připomínají obavy USA ze SSSR v padesátých letech a z Japonska v osmdesátých letech. Dnešní technologie ale nevyžadují speciální zařízení tak, jako tomu bylo tenkrát. Dnešní transfer technologií je daleko jednodušší. V USA navíc studují tisíce Číňanů a další pracují pro americké společnosti. USA tedy nejsou schopny po delší dobu izolovat své technologie. Nelze také očekávat, že by Čína dobrovolně upustila od svého cíle dalšího technologického rozvoje. Nic takového koneckonců nikdo nepožaduje ani po USA.

Americké pokusy o odvrácení čínské ekonomické hrozby tak sice možná mohou přinést nějaké výsledky, ale spousta z nich bude kontraproduktivní. Viz boj Kodaku s Fuji. Kdyby si Kodak více všímal vývoje v oblasti digitálních fotografií, možná by byl stále významnou společností.
Konkurenceschopnost USA bude podle Summerse dána zejména tím, co se bude dít v domácí ekonomice a ne za jednacími stoly. Čínskou výzvu by tedy bylo nejlepší využít tak, jak Američané využili výzvu ze strany Sovětského svazu či Japonska,.

Jednoduše řečeno: být lepší! A to ostatně platí univerzálně - i pro Česko!

Na tuzemském akciovém trhu sledujme objemy, pozice ceny tuzemských akcií v Bollingerových pásmech a vůči 200DMA. Aktuálně stále není důvod házet flintu do žita, ani sundávat kalhoty, brod je ještě daleko. O změnu růstového trendu v klesající trend se zatím na domácím akciovém trhu nejedná. V podstatě výrazně korigoval jen ČEZ a v pondělí se přidalo O2. Nyní nastupuje druhá růstová vlna. Tuzemský trh má v turbulentním a chaotickém světě pořád hodně co nabídnout. Více než jiné trhy. Nepodléhejme panice.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank, ostatně i jako další finanční tituly už zase jede!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 577 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz