logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Proč najednou ten spěch? Urvi co se ještě dá?

12.02.2020 05:00
Pravidelně se v glosách vracíme k bankám. Vysílají poměrně přesné signály o stavu ekonomiky. Globální i jednotlivých států a regionů. Aktuálně vysílají, včera například ty americké, výstražné signály. Pokles výnosů dlouhodobých vládních dluhopisů USA v souvislosti s obavami z dopadů šíření koronaviru dopadá na ceny amerických bankovních akcií silněji než na jiné segmenty trhu. Minulý týden, první únorový týden, se přitom index amerických bankovních akcií pokusil prorazit opět výš. Páteční výprodej ale vrátil akcie zpět do reálu. Pokračující výprodeje mohou být pro celý akciový trh výrazně negativním signálem.

Včera jsme negativní bankovní trend s výjimkou Erste Bank zaznamenali i doma. Obzvláště se nedařilo, resp. silnější korekcí prošla/prochází Komerční banka. Berme to zatím jako varování.

Vývoj tuzemského trhu z konce ledna a počátku února znovu ukázal, že zelený strom úspěšného investování opravdu není pro všechny a vede k němu jen a jen šedivá teorie, kterou mnozí nesnášejí. Je to tím, že každou výhru na jedné straně musí někdo jiný na druhé straně zaplatit. Starejme se, abychom to nebyli my.

Včera jsme napsali, že v nejbližších dnech očekáváme opatrné obchodování a přešlapování na místě. Je to tu. Stačí se podívat na vývoj tří posledních burzovních seancí, měřeno indexem PX, na pražské burze. Stávající investiční klima bude přecházet i do druhé poloviny února. Příčinou jsou nečekané geopolitické zvraty. Vývojem situace okolo koronaviru počínaje a chováním a rozhodováním centrálních bank, třeba i překvapujícím, viz posledním nečekaným zvýšením úroků ze strany ČNB, konče.

Vraťme se proto ještě jednou k indikátoru Three Line Break (TLB) a Komerční bance. Přes poměrně silnou korekci nepřešel ještě v jejím případě TLB k vysílání negativních signálů. Po dvou pohybech nahoru TLB ještě ani včera nesignalizoval změnu trendu. To je silná informace. Podobnou informaci vysílá TLB i k indexu PX. V jeho případě dokonce jen s jedním silným pohybem vzhůru. V obou případech navíc signály TLB podporují i pravděpodobnostní mraky Forecast Cloud (FC). Ty dokonce v krátkodobém časovém horizontu nějakých 14ti dnů signalizují obnovení růstu.

Čtyři pohyby dolů TLB, zatím bez negativních důsledků, překvapivě, má za sebou i ČEZ. Protože mu však ještě chybí jako v případě indexu PX pohyb vzhůru můžeme pro spekulaci dál vážně zvažovat jeho nákup a očekávat krátkodobý růst. Ještě zajímavější je Erste Bank. Po jednom jediném výrazném pohybu TLB vzhůru má před sebou otevřený prostor pro další růst. To jsme napsali včera ráno. Úterní obchodování otevřený prostor potvrdilo.

V nejbližších dnech očekáváme pokračování opatrného obchodování a další přešlapování na místě. Potvrzuje ho i intradenní obchodování. Víc než o vývoj technických nástrojů obchodování se však budeme muset v příštích týdnech zajímat (a být ostražití) o k nečekané zvraty v domácí politické sféře.
Jen dva příklady za všechny. (1) Urychlený až zbrklý vývoj okolo výstavby jádra v Česku. Proč najednou? (2) Daň z piva. Nekoordinované výkřiky ad hoc bez rozmýšlení a s jen jedním - předvolebním! - cílem. Proč? Mělo by nás to varovat. Nedopadne to nakonec s cenou elektřiny podobně, tedy vlastně ještě hůř než s pivem? Proč ten spěch tak najednou najednou? Urvi co se ještě dá?

V těchto souvislostech ně nedá nezopakoval slova Andrease Treichla, nedávného šéfa Erste Bank při jeho odchodu do důchodu: "Finanční gramotnost je jedna z nejdůležitějších věcí, aby se lidé nenechali od politiků obalamutit!"
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Moneta dnes sice vydala nákupní signál, ale v pátek po dividendě padne!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

květen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
2
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 610 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz