logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Glosy

Důchody, senioři, investice, akcie!

19.01.2020 12:58
V uplynulém týdnu jsme si zase bohatě užili mlácení prázdné slámy o důchodech. Členy vlády počínaje a "renomovanými" ekonomy a "nerenomovanými" občany konče. Všichni hovoří a mluví o něčem, čemu vůbec, ale vůbec nerozumí. To je pro hlásné trouby v českém prostředí, které nezná nic jiného než politický marketing obrovská devíza. Pro budoucnost národa je to sice tragédie, ale co je víc než národ? Peníze. Tomu dám, tomu ne. Proto volte mne! Nejlépe je na tom strana pro všechny. Ta dá všem! Nesmysl? Samozřejmě! Ale to nevadí, dostaneme hlasy.

Důchody jsou investice. Když budou mít senioři dobré důchody budou cestovat a užívat si a dají "těm mladším" vydělat. Aby se to ale podařilo musí ti mladší, než se stanou seniory, investovat. Víme co to znamená? Nevíme. Tragédií je, že to nevědí ti, kteří Česko vedou!
 
Premiér sepisuje své sny o čem sní když nespí, či kdy to vlastně sepisuje. Sepisuje něco, čemu říká investice, co ale investice nejsou. Spíš seznam nedodělků. Takže pane premiére, investice je projekt, o kterém víme kolik stojí, kdy bude hotov, kolik bude ročně vynášet a kdy se zaplatí a pak už ponese jen zisk. Jste poznamenán socialistickou výstavbou. Proč mluvíte o investici, když se jedná o stavbu, která nic nevynáší?

Investovali jsme do bazénu a pořídili jsme si na zahradě letní potěšení. To není investice. Utráceli jsme, protože na to máme! Pokud se jedná o soukromý bazén, prosím. Ale něco jiného je postavit jádro! Kolik bude stát? Nevíme. Kdy bude postaveno? Nevíme. Kolik bude ročně vynášet? Nevíme. Kdy se zaplatí? Nevíme. Co vlastně víme? Nic. To je málo pane premiére - a proto to není investice!

Důchody. Pracoval jsi celý život? Dostaneš, všichni stejný(!), základní důchod. První pilíř. Zásluhovost. Dával jsi společnosti víc? Pak jsi si víc vydělal. Spoř si podle svého uvážení ve státem garantovaných investičních fondech. Já stát se postarám, aby tvé peníze nebyly "rozfofrovány" za kabelky a jiné "všimné". Pokud se tak přesto stane, tak zloděje rychle a tvrdě potrestám. Druhý pilíř. A spoléháš a věříš budoucí seniore hlavně sám sobě? Investuj "na vlastní pěst". Třetí pilíř. Já  stát ti k tomu vytvořím optimální podmínky. Především zajistím, aby se zisky firem nedanily dvakrát a neputovaly do soukromých kapes podle vzorce z devadesátých let "zisky se zprivatizují, ztráty znárodní".

Riziko? (1) Ubude úředníků, kteří se dnes "starají" o tvé, milý voliči, - ale samozřejmě především o své! - blaho. Riziko v tom, že mně, politikovi, ubudou jejich volební hlasy. (2) Rozšíří se, na úkor ovčanů, počet sebevědomých a kompetentních občanů, kteří už nebudou věřit každé úřední hlouposti. Není to ale nakonec spíš zisk než riziko? Jak pro koho. Pro spoluobčany určitě, pro dravce a alfasamce ne.
Protože jsme v Česku tak to ale určitě takhle zařídit nejde a "renomovaní odborníci, vláda odborníků", lidé všeho druhu a politicko-sobeckého smýšlení snesou spousty důvodů proč to nejde. Zkusme však na chvíli opustit mainstream a prorazit začarovaný kruh.

Všechny diskuze o důchodech a státním rozpočtu se vedou v začarovaném kruhu. Když tam přidám, kde uberu? Chyba. Projev naprostého nepochopení, neznalosti, zlého úmyslu a v lepším případě jen pouhé hlouposti. Kruh lze velmi snadno prolomit. Chceme dát každému důchodci aspoň 10 500 Kč měsíčně? Pak si tuto částku násobme počtem důchodců a máme "pevný bod ve vesmíru". Pak porovnejme příjmy státu a rozhodněme na co je použijeme a diskuze o rozdávání něčeho co nemůžeme zajistit zrušme.

Důchodová reforma. Každý populista ví, že mluvit v Česku o reformě je jako chodit po minovém poli. Je možné a vlstně i nutné o ní psát v programovém prohlášení vlády, které nikdo nečte, ale chraň Bůh o ní mluvit. I proto se už nemluví o komisi pro důchodovou reformu, ale o "komisi pro spravedlivé důchody". To je v praxi ta síla (marketingového) slova.
Autor této glosy na vlastní uši slyšel v šedesátých letech památná slova tehdejšího prezidenta Antonína Novotného MASO BUDE. Po revoluci podobně legendární slova ZDROJE JSOU a teď MÁME SE SKVĚLE. Moc pamatuje. To je mu ke škodě.

Proč už se málo mluví o reformě? Provést reformu znamená připustit, že před námi nejsou jen skvělé zítřky, ale i něco nepříjemného. Někde budeme muset někomu něco seškrtat. Před krajskými a senátními volbami? Nebuďte blázen, pane kolego! Stačí pozdější vysvětlení "sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce".

Závěr je prostý. Na stát se nespoléhejme, musíme se o sebe postarat sami!

Lednový růstový efekt bude ve zbytku ledna slábnout. Také Forecast Cloud v tuto chvíli signalizuje "stagnující" mód. Na domácí akciové scéně budou nyní důležité firemní výsledky. Zasáhne i brexit. Jeho vliv už ale nebude příliš silný, trhy jsou připravené. Důležitější bude/je odolnost akciových titulů vůči poklesům.

Pozorně sledujme vývoj ceny akcií ČEZ. A pokud se týká oné odolnosti jsou testu odolnosti aktuálně nejvíc vystaveny banky. Hlavními šancemi tuzemského akciového trhu však pořád zůstávají spekulace. Psi budou štěkat, ale karavana generování peněz potáhne dál a technická analýza bude dál "kralovat", protože průběžně vstřebává nové události a koriguje nové strategie investorů. Nebojme se spekulovat.
Brzy napíšeme víc o bankách, například o Komerční bance.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 347 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz