logo
Statisticky vyspělé či komplexní metody neposkytují nutně přesnější předpovědi než postupy jednoduší. (Nassim Nicholas Taleb)
 
Nabídka
DDkredity *
Doporučení
Daně
Blog
Ceník

Blog

POLITIKA INVESTICEMI NEPOLÍBENÁ

Mainstream je špatně. Vyjádřili se tak v posledních parlamentních volbách voliči. Masívně podporování nepolitiky. Nesouhlasím, ale beru na vědomí. Jak by asi u voleb dopadl Henry Ford se svým mainstreamovým myšlením "auto do každé rodiny"? Proč se lidé nevrátili k pěšímu či kočárovému cestování?

POLITIKA
Levice rozmazluje voliče kdovíjakými podporami a dotacemi, aby ti se jí nakonec u voleb vysmáli. Pravice přirovnává státní rozpočet, samozřejmě vyrovnaný, k hospodaření domácností. Také hloupost! Proč domácnostem seniorů banky nepůjčí ani halíř a "mnohaletým" státům půjčky a dluhopisy jen frčí? A nepolitici? Důchodci a studenti budou jezdit vlakem zadarmo, nacionalisté dostanou referenda... Všechno všem a vlastně nikomu nic. A přesto s tímto "programem" vítězí!

VYŠŠÍ PRODUKTIVITA PRÁCE
Panebože proč? Aby bylo víc na kabelky a dobré pití pro šéfy a šéfky všelijakých zbytečných kabinetů? A trafiky pro vysloužilé politiky? A co s volným časem? Jenom chléb a hry a bude pokoj? Nebude. Pokud ale lidem nabídneme kvalitní vzdělání a získání profesních zručností začnou myslet. Br, bože chraň nás a opatruj, aby mysleli.

SLIBY A FRÁZE
Nic není zadarmo. Ať se jedná o nekonečné levicové podpory a solidaritu anebo o vyrovnaný státní rozpočet. Á propos vyrovnaný rozpočet. Je to s ním jako s produktivitou práce. Pokud si kdokoliv - stát, firma nebo jednotlivec - půjčí například na 8% úrok a jeho projekt seriózně, tedy ne jen na papíře, generuje zisk 16%, tak investice přinese, čistá ruka, 8%! Samozřejmě, odmyslíme-li daně, ale to už jsou jen kupecké počty. V takovém módu lze fungovat donekonečna. A mnohé subjekty a státy, viz USA, tak opravdu desítky let skutečně fungují.
Jistě, když se korumpuje, krade (všichni tady kradou, jak jsme byli v ne tak dávné minulosti poučeni), tak to tak spolehlivě nefunguje, ale přežívat i v tomto módu lze.

Z DOPISU V TISKU
Tuhle jsem v jednom deníku četl dopis čtenáře: "Jestliže má někdo důchod nadprůměrný - a byl mu vyměřen spravedlivě - nezávidím. Nevidím ale důvod, proč by nemělo být přidáno všem stejně.... Kdo si dá trochu práci a počítá, zjistí, jak se rozevírají nůžky mezi bohatším a chudším důchodcem." A tímto "oslím můstken" se dostávám k jádru věci.

IDEOLOGIE A PRAXE
Každý se musí starat především sám o sebe. Zapomeňme, že by tato ideologie měla přidat dovětek: poctivě. Protože ho ale nepřidala je skutečnost jiná. Chudí se přiučili. Také se starají o sebe sami. Spoléhají na všelijaké podpory a dotace a stačí jim to. Navíc je chudoba nakažlivá. Když to jedněm vychází, přidávají se valem další. Zvlášť, když si čas od času nějak "přivydělají".
Zbohatlíci - nepočítám mezi ně movité lidi, kteří se k bohatství dopracovali poctivou prací a umem! - zase spoléhají na korupci a podvody a také si myslí, že naplňují pravicové krédo starat se sám o sebe. Úsloví kdo neokrádá stát okrádá rodinu je přece věčné. Socialismus nesocialismus, kapitalismus, nekapitalismus.

STŘEDNÍ TŘÍDA
Střední třída je zvyklá pracovat a je zdravým jádrem každé dobře fungující společnosti. I ona se však musí přizpůsobit aby přežila. Dva příklady za všechny. EET a snižování daní, o byrokracii nemluvě. EET je rozumná věc, přesto však jen jako korekce společnosti, ve které slovy klasika všichni kradou. Snižování daní je také rozumné, ale kde brát, když všichni kradou? Zbohatlíkům EET nevadí, ti si bez okolků daně pro sebe, tedy své firmy, sníží a pak už je nějaké EET netrápí. Pozoruhodný je ale závěr. Časem jsou otráveni všichni.

CO S TÍM?
Investovat, jenže problém tkví v tom, že všichni o něm zasvěceně mluví, ale jen velmi nepočetná skupina skutečně ví, o čem mluví. V drtivé většině lidé zaměňují investování se spotřebou. Investovali jsme do bazénu na zahradě. Když se zeptáte, jak vysoké oni "investoři" vybírají vstupné, dívají se na vás jako na blázna. Mám s tím velmi dobré či vlastně špatné zkušenosti. A co je ještě horší, podobně velmi často myslí i politici a vysoko postavení státní úředníci. Co s tím?

INVESTOVAT!
Vytvořit podmínky pro kvalitní investování. Kvalitním akciovým trhem počínaje a poctivými realitními agenturami a makléři konče. Chválím v této souvislosti tolikrát zatracovanou a přesto dobře fungující pražskou burzu. Dělá co může. Viz například loňská série článků a rozhovorů s šéfem pražské burzy. V příspěvku "Velké peníze bez pravidel ničí burzu" kvalifikovaně a přitom jednoduše vysvětlil mechanismus fungování "trhů bez pravidel", který má za následek, že jsou drobní investoři - základní pilíř ekonomicky zdravé společnosti - znevýhodnění oproti tzv. family offices tím, že musí z vyplácených dividend platit daně, zatímco když si celou firmu stáhne z burzy family office nemusí platit nic. Věnoval jsem tomu příspěvku poznámku i tady na mém webu.

POLÍBÍ INVESTOVÁNÍ I POLITIKY?
Kéž by! Pokud se dočkáme uleví se všem. Levice nebude muset vymýšlet podpory a nový volební program. Pravice nebude vymýšlet žádné nové tlusté peněženky a pomohou si i nepolitici. Žádné jízdné vlakem zdarma, žádné triky s levnějším pivem. Hlavně si však pomohou voliči. Investovat totiž mohou všichni. Méně majetní, střední třída i bohatí. A dostane se pak i na přání výše vzpomínaného čtenáře, aby bylo přidáno všem důchodcům stejně. Všichni budou moci podle stejných pravidel investovat. Ale v detailu bývá ukryt čert. Tím detailem je justice, přesněji ono drobné PODLE STEJNÝCH PRAVIDEL.
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz

twitter  facebook  youtube  LinkedIn  RSS 

Grafy Graf dne

Graf dne

Erste Bank se ze siných titulů dařilo před Velikonocemi nejvíce!

Grafy DOWEstoR

Aktuální pořadí  nejkvalitnějších tuzemských akcií
(podle hodnocení našich návštěvníků od 1.1.2024 do 30.4.2024)
Návod
Pořadí Název akcie
1 Komerční banka
2 Erste Bank
3 Moneta
4 VIG
5 ČEZ
6 Colt
Celkem se hlasovalo: 35x
Vaše hodnocení!
Pokud chcete do hlasování přidat další akcii tak nám, prosím, napište na email.

Synergické okno Info DOWER - D  Info DOWER - D

DOWEstoR! Po více než dva a půl roce jsme v září 2021 ukončili stejnojmennou aplikaci. V nových podmínkách se přežila. Od září 2021 nabízíme novou anketu DOWEstoR.




V listopadu 2021 jsme web Dower.cz rozšířili o oddíl Daně.

V říjnu 2020 jsme přešli na platební systém DDkredit! Koncem dubna 2021 jsme systém po zkušenostech upřesnili a doplnili o část jak pracovat v systému DDkredit efektivně.

Od ledna 2020 používáme v našich predikcích nástroj technické analýzy Forecast Cloud, MetaStock 17.

Od prosince 2018 používáme v našich příspěvcích hashtag #DowerSting!

Od 7.6.2018 aplikujeme zásady GDPR a zveřejňujeme ve fotogalerii aktuálně zajímavé grafy a investiční fotoaktuality.

Od 1.1.2018 prohlubujeme spolupráci s UP forum, s.r.o.

Od prosince 2017 realizace propojení informací webu Dower.cz se sociální sítí LinkedIn.
DOWER-D od května 2017 zintenzívňuje svou aktivitu na twitteru. Sledujte naše stručné poznámky k akciím, akciovým trhům i k širším investičním tématům.

od září 2016 jsme propojili zpravodajství Dower.cz s facebookem. Sdílíme v něm všechny důležité informace, vysvětlujeme naše stanoviska a doplňujeme aktuální informace.

Informace o termínech VH a výších dividend najdete na FIO.


Důježité informace o BCPP a Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).
Celý článek
Archiv

Kalendář Kalendář

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Legenda:
Aktuální den
Avízo DOWER-D
Akce DOWER-D
Firemní výsledky, VH a MVH
Ostatní investiční
Ostatní
Svátek
Ex-date

Anketa Anketa

Jaký bude vývoj ceny akcií ČEZ po Rakušanově marketingovém vystoupení v Sokolově?


Hlasovalo : 348 návštěvníků
Dower-D, organizační a ekonomické poradenství, Trávník 1315/28, 750 02, Přerov 2
Tel.: 581 277 522, e-mail: dower@dower.cz